• darkblurbg
    DOVO OLD STARS
  • darkblurbg
    DOVO OLD STARS
    Warming-up door LRS / kern door Bijspringen.nl

Waar komt de term Old Stars vandaan? Wel, die is uit Engeland komen overwaaien.
Old Stars klinkt wel beter dan Ouwe Sterren (van weleer).
Wat doen Old Stars: ze voetballen, maar mogen niet rennen alleen wandelen. Saai, het klinkt misschien wel saai maar is het beslist niet. Er wordt namelijk op z'n Engels gewandeld, "walking" heet dat. En dat voetballen wordt dan maar "football" genoemd.  Dus: "Walking Football"  Je moet wel tenminste 60 jaar zijn om bij de meeste clubs mee te mogen doen.

Vroeger gevoetbald, lang stil gezeten, nooit gevoetbald maar je wilt het eens proberen, voel je welkom bij de DOVO Old Stars.

Wat is Old Stars

(bron: www.oldstars.nl)

"Voetbal is de populairste sport van Nederland. Wekelijks beleven miljoenen mensen vol passie de wedstrijden van hun favoriete club. in het stadion bij hun favoriete profclub, op de velden bij hun eigen amateurclub of voor de tv. Voetbal verbroedert onbekenden, verbindt families, overstijgt generaties en passioneert jong en oud. Ongeacht geloofsovertuiging, afkomst of status. Voetbal is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven.

De Eredivisie en het Ouderenfonds vinden het belangrijk om mensen gezond te laten leven en met elkaar in contact te brengen. In het geval van OldStars zijn dat 60-plussers. Wij geloven dat we gezamenlijk een verschil kunnen maken door voetbal als middel te gebruiken om maatschappelijke doelen te realiseren. Voetbal is een teamsport en zorgt per definitie dus al voor meer sociale contacten.

Met OldStars slaan Eredivisie, het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij de handen ineen om zestigplussers (weer) aan het voetballen te krijgen. Door samen te voetballen komen deze 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter. De sociale component van voetbal speelt met name bij deze doelgroep een belangrijke rol.

Voetbal wordt zo als middel ingezet om issues waar deze doelgroep mee kampt (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) bespreekbaar te maken en aan te pakken. Deelnemers van OldStars voetballen volgens het ‘Walking Football’ principe, waarbij er niet mag worden gerend, dit om blessures te helpen voorkomen. Er zijn nog enkele andere regels: er wordt op een klein veld (40x25m of 42 x 21m) gespeeld, zes tegen zes en zonder keeper.

In beginsel is OldStars een programma van 20 weken. Het begint met een fittest (nulmeting), na 20 weken volgt er een na-meting en wordt de cyclus afgesloten met het OldStars-kampioenschap. De club verzorgt training en begeleiding op de eigen sportaccomodatie. Trainingen worden gestart met een kopje koffie of thee. Zo leren de deelnemers elkaar beter kennen en ontstaat er een ‘mannen onder elkaar’ gevoel.

Bij DOVO Veenendaal gaan de Old Stars het gehele jaar door, zelfs in de zomervakantie als de profs en topamateurs vermoeid zijn. Iedere donderdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur zijn ze te vinden op het hoofdveld. 

In 2013 vond er een pilot plaats bij drie profclubs, te weten ADO Den Haag, PSV en RKC. Op 3 februari 2014 ging OldStars ‘officieel’ van start met ADO Den Haag, PSV, RKC en FC Groningen.  In de toekomst zullen meer clubs aanhaken, houd daarom deze site in de gaten of jouw favoriete club ook deelneemt."

  DOVO Old Stars 27 maart 2015

DOVO Old Stars

De DOVO Old Stars zijn in april 2014 begonnen o.l.v. initiatiefnemer en trainer Ad Schoeman. De groep bestond destijds uit ongeveer 16 personen. Binnen een jaar na oprichting werd het team op het landelijk eindtoernooi bij Heracles Almelo Nederlands kampioen. Dat was op 27 maart 2015.  Sinds 1 januari 2016 zijn er 25 geregistreerde 60 plussers actief in dit team. De training staat nog steeds onder supervisie van Ad Schoeman die jaarlijks twee stagiaires er bij betrekt. Vanaf eind 2016 verzorgt Ruud Sokolowski de warming up van het team.
Bij DOVO kennen ze geen 20 weken periode, daar gaan ze het gehele jaar door. Ook tijdens de zomervakantie, met iets meer 'vakantie' in de trainingen. 

Toernooi 2016

Vrijdag 25 maart organiseert de KNVB op de velden van vv De Meern een groots opgezet eindtoernooi voor de Old Stars. Het is de afsluiting van de 20 weken periode. Het is geen kampioenschap meer maar een sportieve strijd onder en met elkaar. Beleving, sfeer en gezelligheid moeten de boventoon voeren. Het meest sportieve team ontvangt een beker en voor de rest is iedereen winnaar. Er is na afloop een nazit en een saté buffet voor degenen die gereserveerd hebben
Er doen ca 40 teams mee die uit alle windhoeken van Nederland komen.
DOVO is present met twee teams. Christiaan Wolff 1 en 2

In totaal hebben inderdaad 40 teams deze dag deelgenomen aan dit perfect georganiseerde toernooi. Beide DOVO teams hebben elk 5 partijtjes van 20 minuten gespeeld.  Team 2 deed het boven verwachting erg goed en won alle partijen. Team 1 daarentegen was iets minder fortuinlijk doch ze vonden zich zelf heel sportief en gingen daarom voor sportiviteitsbeker. Helaas, die ging net aan hun neus voorbij, het werd Groningen.
Tijdens het saté buffet werd nog driftig geanalyseerd over de opstelling, de tactiek, hoe het beter had gekund maar bovenal ging het over de gemiste kansen. Andere teams maakten er nog een klein feestje van en zo werd deze dag afgesloten als één grote familiedag.

Een dag die weer voldoende voer voor de begeleiding opleverde want het mag gezegd worden, de Old Stars van DOVO worden alsmaar fitter en vitaler. 60+ ? je zou ze het niet geven.

Seizoen 2016 - 2017

Officieel start het seizoen bij DOVO op donderdag 18 augustus. De meeste spelers zullen dan weer acte de precense geven. Er wordt zoals gebruikelijk begonnen met gezamenlijk koffie drinken in de kantine, even bijpraten en zo. Over vakanties, kleinkinderen en blessures. Daarna omkleden, warming up met hele serieuze oefeningen gevolgd door de kerntraining en tenslotte het partijtje. In de loop van het jaar zal een ieder weer de fittest ondergaan. En, wordt er ongetwijfeld weer deelgenomen aan diverse toernooitjes of invitatiepartijtjes.

Kom eens kennismaken

Walking football is leuker en dynamischer dan je denkt. 6 tegen 6 is heel pittig. Dus waarom niet eens proberen. Kom gewoon een keer vrijblijvend langs en doe mee. Iedere donderdagochtend vanaf 10:00 uur bij DOVO.